首页 本刊时讯 杂志简介 专题丛刊 高端论坛 年度热点 期刊在线 编研队伍 全文通览 国际版 投稿须知 订阅指南 学林漫录 影像留痕 省学报研究会
当前位置: 首页 > 全文通览 > 《文史哲》2014年第1期摘要 > 正文 今天是:

清华简《耆夜》与《诗经》相关词语的考释——兼论《诗经》科学阐释体系的建立
作者:  来源:  发布时间:2014年12月02日 20:37  浏览次数:

李炳海

摘要:清华简《耆夜》对篇题所作的解释,应以《诗经》中“耆”字的含义及《武宿夜》为参照,释为平定之夜。《耆夜》正文及注释涉及的“聿”、“矞”、“员”、“云”,在《诗经》中都不是语助词,而是作为有意义的实词出现。“聿”、“矞”表示迅速,“员”、“云”表示下行态势的动作和变化。除此之外,“云”字还表示话语的表达。对于相关字词的训释考辨,并且找出它们在文本语境中的确切含义,是建立科学的《诗经》阐释体系不可或缺的基础,也是简帛文献研究应当有所突破的课题。

The Piece of “Qi Ye” in the Bamboo Slips at Qinghua University and Interpretation of Related Words in The Book of Songs: with the Discussion of Establishing the Scientific Interpretation System of The Book of Songs

Li Binghai

Abstract: Referring to the meaning of the character qi in The Book of Songs and the military dance “Staying Overnight” (Wu Suye), the theme of piece “Qi Ye” in the bamboo slips at Qinghua University should be defined as the “pacifying night”. The characters of yu (), yu (), yuan (), and yun () involved in the text and notes of “Qi Ye” are not auxiliary words indicating mood in The Book of Songs, but emerge as notional words, in which the former two indicate swift, and the latter two indicate the downward acts and changes. Besides, yun also indicates the discourse expression. To make textual research and interpretation of related words, as well as find out their exact meanings in contexts, is not only the indispensable foundation in establishing the scientific interpretation system of The Book of Songs, but also the issue to break through in the studies of bamboo and silk documents.